Bezwaren rondom afscheidsfotografie

Geplaatst door sharonleijs-beheer op 30-06-2020

Afscheidsfotografie

Afscheidsfotografie is zo mooi, maar het roept ook vragen en soms zelfs weerstand op. Er wordt al gauw gedacht aan Paparazzi, een fotograaf die er boven op zit en alleen de emotie in beeld brengt. Maar dit beeld klopt niet mijn werkwijze. Ik ben er voor opgeleid om integer, respectvol en stil aanwezig te zijn.

Natuurlijk ben ik niet onzichtbaar maar wel probeer ik zo veel mogelijk uit beeld te blijven. De beelden die ik vastleg gaan over de liefde, troost en verbondenheid die er voor elkaar, maar ook voor de overledene is. Ik gebruik lichtsterke apparatuur dat geschikt is voor moeilijke lichtsituaties, zo fotografeer ik zonder flits en is mijn camera muisstil, dus geen hinderlijk geklik.

“Nee, ik wil het niet”

Vaak merk ik dat een reportage niet doorgaat omdat één familielid geen fotograaf wil op deze intieme dag. Deze nee geeft de doorslag om er maar van af te zien en zo onenigheid in de familie te voorkomen. Maar hierdoor ontneem je de keuze voor iedereen. Als jij geen behoefte hebt aan foto’s, ontneem die keuze niet voor een ander die er wel behoefte aan heeft.
Jij kan kiezen om de foto’s niet te bekijken, als er geen foto’s zijn heeft de ander geen keuze. Foto’s kunnen helpen in het rouwproces, bij kinderen, mensen met dementie en familie die er niet bij kan zijn.

IK WIL NIET OP DE FOTO

Van te voren hoor ik graag of er mensen zijn die niet op de foto willen. Ik probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar dit lukt niet altijd. Bedenk dan dat ik de foto’s maak voor de nabestaande en dat alle rechten ook bij de nabestaande komen te liggen.
Ik zal nooit foto’s plaatsen of gebruiken als ik daar geen toestemming van de familie voor heb.

Jullie wensen

Voorafgaand aan de plechtigheid zullen we in een persoonlijk of telefonisch gesprek bespreken wat de wens is van jullie als familie. Ik kan hiervoor bij jullie thuiskomen, zodat alles van te voren duidelijk is en we geen vreemde meer zijn voor elkaar. Maar dit kan ook voor de uitvaart zelf, ik kom ruim op tijd zodat hier voldoende tijd voor is. Mocht dit niet lukken kan dit ook via de uitvaartleider besproken worden.

WAT WEL EN WAT NIET?

Belangrijk is welke beelden willen jullie wel en welke niet. Foto’s van de overledene zelf maak ik indien geweest ook. Dit kan op de dag zelf, maar als de kist eerder gesloten wordt kan ik ook hier voor eerder langs komen. Deze foto’s plaats ik in een apart mapje op de USB stick en komen alleen met jullie toestemming in het album.

“HET IS DUUR”

Het inhuren van en professional kost inderdaad meer dan wanneer je het laat doen door een bekende. Maar bedenk wel dat ik als professional gewend ben om in deze omstandigheid foto’s te maken. Deze kennis komt ook om afscheid te nemen en jullie in deze moeilijke tijd bij te staan. Als hij dan ook de druk op zijn schouders heeft om goeie foto’s op te leveren vraag je wel heel veel van iemand. Mijn prijs is all inclusief. Je ontvang het pakket wat we hebben afgesproken en je hoeft zelf niet nog eens foto’s te gaan bewerken uit te zoeken en er eventueel nog een album van te maken.

VERZEKERING

Vaak is er in de begrafenispolis een bedrag op genomen om vrij te besteden. Of bedenk of je wel een advertentie in de krant wil, dit kost ook al gauw € 600,00. Is er een werkgever in beeld die een dure advertentie in de krant wil laten plaatsen of een bloemstuk laat bezorgen. Geef aan dat je liever iets blijvends wil ontvangen in de vorm van een uitvaart reportage.

Staat jou vraag er niet tussen?

Schroom dan niet om contact op te nemen. Op een trouwerij is het de normaalste zaak van de wereld dat er een fotograaf aanwezig is, waarom op een uitvaart dan wel. Graag zoek ik met u naar een oplossing op al uw vragen.

Lieve groet Sharon